<--Vissza a címoldalra          blogsas Horváth Gyula János

                                                        Horváth Gyula János blogja
                                    - 2017 -

     A blog bejegyzések itt különböző okokból megszakadtak, de 2018-an folytatom

November 30

Mióta a világ titoktalanítva lettSzeptember 20.
Cseh Tamás dalai mindig előjönnekSzeptember hónap.

TECHNIKAI PROBLÉMÁK

Sokáig nem volt elérhető a honlapom, mert tárhely-szolgáltatót kellett váltanom. Most átköltöztem a Webhosztra, ami egy amerikai szerver, de szerintem itt nem maradok sokáig, mert kevés a tárhely.
Jelentem, azért a blogomat folytatom, a sorozatos átköltözések ellenére is.

Augusztus 22.
Szent János füve
- gyógynövény
Orbáncfű (Hypericum perforatum) – Nevezik embervérfűnek meg tűzvirágnak is.
Az őskeresztények a fűfélét keresztelő Szent Jánosról nevezték el, mivel úgy gondolták, hogy a növény vérvörös olaját augusztus 29-én, a szent lefejezésének évfordulóján könnyezi.
A szirmokat szétmorzsolva rozsdavörös, vérszínű levet eresztenek, innen a vérrel kapcsolatos elnevezések.
Ipolyi Arnold szerint, régibb neve herba fuga demonum, és az ördögök és boszorkányok elleni óvszer.
Beythe szerint az ősmagyarok „teuzvirága” (flos ignis), azaz tűzvirág, ami szintén a tűz-szertásokra utal. Diószegi Vilmos írta Az ősi magyar hitvilág című könyvében, hogy Szt. Ivánkor (a leghosszabb nap, a legrövidebb éjszaka napján) szalma és rőzse tüzeket raknak, virágos füveket vetnek rá, és átugrálják.
Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Lelki betegségekre, még dadogásra is ajánlják. Teája védi a nyálkahártyát, keverékekben máj- és epebántalmakra használják. Segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében. Jó a gyomorégésre, sebgyógyításra, bőrbetegségekre (orbáncra) és mégy számtalan nyavalyára.
(Forrás: temesvarigabi.eoldal.hu)


Augusztus 18.
Szentendrei kirándulás

Egy fehér akác (Robinia pseudoacacia) bonszaj-nál. Hihetetlen, hogy az a fa hogyan tudott megélni abban a köves talajban, a dombtetőn, szinte víz nélkül.
TOVÁBBI KÉPEK
Augusztus 11.
Bábakalács
- Carlina vulgaris
A virágzat díszét a fényes fészekpikkelyei adják. Július-augusztusban terem a száraz réteken többfelé, Szigetközben is, meg a homokpusztákon is, de csak bizonyos helyeken. Az irodalomban, csak a szártalan testvérét (C. acaulis) említik gyógynövényként, ami sokkal nagyobb termetű, tehát „kiadósabb”. Ezért, őt termesztik is, bár védett növény. Szerintem ez a növény is gyógyhatású, de lehet, hogy kisebb mértékben. (Egyszer kipróbálom)


Augusztus 2.
Bakfű
- gyógynövény
Július-szeptemberben nyílik. Elsősorban a laza, homokos talajú üde réteken.
Egyéb népies nevei: betonika, babonafű, parlagi fű, sebfű. Az ókorban mágikus erőt is tulajdonítottak neki. Nyugtató hatóanyagai ellazítják és regenerálják az idegrendszert, jó hatásfokkal alkalmazhatók migrén és az idegességgel összefüggő emésztési panaszok, hasmenés ellen, régen epilepszia ellen is használták. Keringésjavító hatóanyagai serkentik a máj-epe működését. Rendszeresen fogyasztott forrázata az alkoholizmusról való leszokás esetén nyújthat segítséget. Légúti panaszok, asztma ellen is jó. Külsőleg vérzéscsillapító, sebgyógyító hatású. (Forrás: tgy-magazin.hu) A fotót Jeges-puszta, nagyszentjánosi részén készítettem.

Július 12.
Homokliliomos domboldal
- gyógyító
A homokliliom főleg sziklagyepekben, sziklafüves és pusztafüves lejtőkön, irtásréteken, száraz erdőkben virít július-augusztusban. Ez a kép a bőnyi Sínai-hegyen készült.Július 9.
Citromkocsord
(Peucedanum oreoselinum) - gyógynövény
Száraz sztyepréteken, homokpusztákon nyílik július-augusztusban.
Gyógyvövény: vízhajtó hatású. Alkalmazás: homeopatiaJúlius 7.
Homoki imola
(Centaurea arenaria)
Még egy lilás árnyalatú virág Nagyszentjánosról. Arról nem írnak, hogy ez is hallucinogén hatású lenne. Majd elrágcsálok egyet, és megtudom.
Nyílik július-augusztusban nyílt homokpusztákon.
Védett, eszmei értéke: 10000 Ft

Július 6.
Vénusz füve
gyógynövény
A vasfű (Verbena officinalis) minden száraz, napos helyen megterem. Nyílik júniustól augusztusig.
Az ősi magyar (más néven szkíta) tudós papok (más néven mágusok) „varázslásra” használták. Akkor gyűjtötték, mikor a Nagy Kutya legfényesebb csillaga, a Szíriusz, felkelt a holdvilágnál. Felszenteléskor, valamint a szent helyek szertartásos megtisztításához használták. Mágikus italt készítettek belőle más gyógyfüvekkel keverve. Ez az ital kreatív energiát adott fogyasztójának, a szent énekekhez, és a jövendölésekhez. Afrodiziákumként (nemi vágy fokozására) is használatos volt, ezért az ókorban Vénusz füvének is hívták.
Tudományos neve is a magyar verbéna szóösszetételből származik. (ver és béna) Annyit tesz: a testi és a lelki bénaságot tehetetlenséget kiveri az emberből.
Sokkal később a rómaiak is átvettek a tudásból a keltákon (akik szintén szkíta gyökerű nép) keresztül.
A vasfű univerzális gyógynövény. Szinte minden bajra ír. Néhány ezek közül: vérzéscsillapító, vízhajtó, frissítő, izzasztó, görcsoldó, sebhegesztő, jó a gyomor-, máj- és vesebántalmakra. Mint általában a lilás, lilás-kékes virágú növények, enyhén narkotikus hatású, így alkalmas idegrendszeri problémák, idegkimerültség, álmatlanság és ideges fejfájás gyógyítására.

Június 28.
Szivárvány a Bácsai-réten

Ezen a késő délutánon szép szivárvány rajzolódott az égre. A Bácsai-rétről így nézett ki.
Június 26.
Tündér-virág

Hivatalosan ékes vasvirág (Xeranthemum annuum), de nevezik Szalmavirágnak, vagy papírvirágnak is. Én az isteni színéről neveztem el magamnak. Júniustól szeptemberig nyílik száraz, gyepeken, de országosan (hegyvidékeket kivéve) ritka. Én a bőnyi Sínai-dombon bukkantam erre a gyönyörűségre.


Június 25. 
Szent Pál füve - gyógynövény
A Párlófű (Agrimonia eupatoria) népies neve: apróbojtorján, hattyúfű, körömfű, patikapárlófű, Szent Pál füve, koldustetű. Utóbbi elnevezés onnan ered, hogy az áltermésein horgocskák találhatók melyek beakadnak az állatok bundájába és az ember nadrágjába. Így terjeszti a magjait. Főleg száraz gyepeken mindenhol megél.
Gyógynövény. Összehúzó szer, a száj- és toroknyálkahártya gyulladásainak valamint enyhe lefolyású gyomor-bélhurut kezelésére használják. Emésztőszervi problémákra is alkalmazzák, fokozza az epe működését, és a máj méregtelenítő tevékenységét. Külsőleg toroköblítőnek ajánlják. (hazipatika.com)

Június 24.
Érik a ribizli
gyógynövény
A fekete ribiszke (Ribes rignum) vadon, többek között a Szigetköz ligeterdeiben is előfordul, de ritka. C-vitaminban gazdag bogyójáért termesztik, de tartalmaz E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is.
A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is. A népi gyógyászatban régen alkalmazták reumás és köszvényes panaszokra. Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.(hazipatika.com)

Június 23.
Szederfagyógynövény
Mi a Kisalföldön szederfának hívjuk, de a Nagyalföldön eperfa. A kertemben magától nőtt egy fehér szederfa hivatalosan Morus alba. A kerítés sarkában találtam, de átültettem a gyümölcsösbe. Az idén először termést is adott a kis fácska. Gyerekkoromban de sokat „szedreztünk” a tóparti út melletti fákon! Volt sok fekete szeder is, amitől teljesen fekete-maszatos volt az arcunk estére, amikor hazakeveredtünk. A könyvek azt írják, hogy gyógyhatású, de éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású. Mi gyerekként ettük éretlenül is, de hallucináció miatt sosem estünk le a fáról. A számtalan gyógyhatása mellett a könyvek szerint: „a fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas”. Mondjuk ehhez a megállapításhoz nem kell nagy tudomány. Én nem tudok olyat, amiből az öregapám ne tudott volna pálinkát főzni. Azt bármiből lehet, legfeljebb kell hozzá egy kis cukor.

Június 22.
Madáritató

Ebben a kánikulában a kertes házban lakóknak nem csak a növényzet locsolására, hanem a madarak itatására is gondolni kell. Meghálálják a látvánnyal, amikor az önfeledt viribelésükben gyönyörködhetünk.Június 18.
Erdők háza

Helyes kiállítás látható Bakonyi Erdők Házában. Természetvédelmi és erdészeti gyűjtemény. Az erdőgondnoki szobának berendezett kiállítósarokban felfedeztem az egyik élőző életem lehetséges munkahelyét.Június 17.
Gyilkos-tó

A hét végén Bakonybélbe kirándultunk. Kifogtuk a nyár két leghidegebb napját. Azért szép bakonyi tájakat láttam. Leginkább a hegyekben gyönyörködöm, mert az az, ami nekünk nincs. Nekik meg vízből, meg tóból van kevés, amiket nagy becsben is tartanak. Ott, ha van valami kis ér, vagy forrás, ahhoz azonnal óriási legendák, meg szent tisztelet tartozik, meg persze a turista biznisz. Volt is nagy lárma minden bemutatóhelynél. Nálunk ilyen Gyilkos-tó méretű vizekből minden falu határában van 2-3 darab. (Igaz, nem ilyen gyönyörű hegyek között)


Június 15.
Sörárpa-tenger

A kétsoros árpa vagy sörárpa (Hordeum vulgare ssp. vulgare convar. distichon is gyógynövény, mivel a sör gyógyital.
Június 14.
Alkonyat a Petkesen - 06.14.

A mai alkonyat a Nagypetkesről nézve.

Június 13.
Kis csollány
gyógynövény
Ahogy gyerekkoromban neveztük. Hivatalos néven kis csalán (Urtica urens). Kicsi, de annál nagyobbat csíp. Ezért aztán mindig gumikesztyűben téptük a nagymamának, aki az öregkéssel apróra vágta, nedves kukoricadarával összekeverte, és azt adta a kiskacsáknak. azok meg nyelték, mint a nokedlit. A hátsó, nagyudvar árnyas szegleteiben most is sok terem, főleg ott, ahová néha vizelni is szoktam. A könyvek azt írják, hogy gyógyító hatása van a reuma, köszvény, hólyaghurut, prosztatabetegségek bélpanaszok, a hajhullás és az aranyér esetén, vértisztító és vizelethajtó hatása is van. Na, a Föld Anya úgy látszik ezeket diagnosztizálta a vizeletemben, és ezért teremtette nekem oda a csalánt. (Jól nézek én ki…)

Június 12.
Papsajt –
gyógynövény
Gyerekkorunkban nagyon sok papsajtot ettünk. Hivatalos nevén papsajtmályva (Malva neglecta) minden útszélen meg udvarban megterem.
Maria Treben szerint csak lakott területeken fordul elő. Hogyha településtől távol akadunk rá valahol, biztosak lehetünk benne, hogy ház vagy majorság volt ott valaha. Elgondolkodtató. Ez megint csak azt igazolja, hogy Isten a gyógyító növényeket (is) kimondottan az ember szolgálatára teremtette. A háza körül pedig kimondottan személyre szabva kapja mindenki a gyógyírt.
A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreggyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. (Treben)

Június 11.
Szemvidítófű –
gyógynövény
A tatár szemvidító (Euphrasia tatarica) gyógyítja a szemet. Nem olyan hatákonyan, mint az orvosi szemvidító, de jó rá.
Kötőhártya-gyulladás, szemfáradtság, árpa könnyezés gyógyítására borogatásként alkalmazzák.Június 10.
Szíverősítőfű –
gyógynövény
A Szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca) kiváló idegerősítő, nyugtató és közérzetjavító, jól bevált depresszió, alvászavarok, vegetatív neurózis, pajzsmirigy túltengés ellen. Idegfeszültséggel, szorongással járó heves szívdobogás és szívritmuszavarok enyhítésére a legjobb háziszer. Élénkíti a szívműködést, csökkenti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást. Izomerősítő, ellazító és görcsoldó hatása miatt - hosszan tartó kezeléssel - jól alkalmazható izomgyengeség, izomsorvadás, bénulás, kezdődő Parkinson-kór és epilepszia ellen. Minden idegi eredetű gyomor- és bélbetegség, krónikus meteorizmus hatékony gyógyszere. Májfertőzésen átesett betegeknek érdemes kipróbálni májregeneráló hatását. A légzőközpontra gyakorolt hatása jól érvényesül tüdőasztma, tüdőtágulás esetén. Csökkenti a menstruációs görcsöket és a klimaxos panaszokat, szülés után segíti a méhizomzat összehúzódását, megnyugtatja a feszült kismamákat. Rendszeres gyöngyajakfogyasztással a kezdődő prosztatapanaszok is megszüntethetők. (Forrás: TermészetGyógyász Magazin - tgy-magazin.hu - Makai Anna)

Június 5. – Elkészültem a május 26-i lepkekaland galériájával.

Június 3.
A kisasszony papucsa  –
gyógynövény
Ő a kedvenc szántóföldi gyomnövényem, a mezei szarkaláb (Consolida regalis), Különböző tájegységeken: farkasfű, sarkasfű, sarkvirág, rontófű, királyvirág, tőcsérvirág, vityézvirág, mezei sarkantyú, sarkantyúvirág, szarkaláb, taraj, kisasszonypapucsa. A nagyüzemi mezőgazdaság intenzív vegyszerezése következtében a szarkaláb is visszaszorult, de az utóbbi években újra látni mindenhol.
Gyógynövény. Szára, levelei és különösen magjai mérgező diterpén alkaloidokat főleg likotonint tartalmaznak. A kék színű antocianinokat tartalmazó virágszirom drogban azonban nincsenek mérgezőanyagok. A régebben általánosan használt festékanyag drog, ma inkább csak biokozmetikumok, teakeverékek színezéke. A népi gyógyászatban korábban vízhajtó diuretikumként használták, ma inkább vérnyomáscsökkentő teakeverékek egyik összetevője (forrás: plantarium.hu)

Június 2.
A parlag rózsája
gyógynövény
Nyári hérics (Adonis aestivalis) az egyik legszebb szántóföldi gyomnövény. Az utóbbi időkben szinte teljesen eltűnt a határból. Nem is tudom az idejét, mikor láttam ilyet utoljára. Társnevei: kakasvirág, parlagi rózsa, tyúkvakító.
Gyenge hatásfokú gyógynövényként tartják számon. A könyvek azt írják: „a népi gyógyászatban összetört magvait, virágait borban áztatva vese- és májbaj ellen isszák”. Nooóórmális? Persze, hogy gyenge a májgyógyító hatása, ha a paraszt megiszik öt liter héricses bort, a pörköltje után. Nem? Há de!

Május 31.
Útifű szőnyeg –
gyógynövény
Csak az udvarunk a gyógynövények valóságos tárháza. A kertről akkor még nem is beszéltem. Minden magától terem, nem ültettem semmi. A Föld Anya ide rak nekem mindent, amire szükségem van, az ajtóba szinte. Ahogy korosodom, egyre sokszínűbbé, fajgazdagabbá válik az udvar meg a kert. Ez sajnos azt jelenti, hogy egyre több gyógynövényre van szükségem.
A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt (wikipedia.hu).

Május 26.
Kezes boglárka - FOTÓGALÉRIA

A védett poloskaszagú kosborokat fotózgattam egy gönyűi pusztagyepen, amikor megtámadott egy ezüstös boglárka (Plebejus argus). Rámszállt, és a verejtékemet szívogatta. Rögtön arra gondoltam, milyen jó képet csinálhatnék, ha a lepke a kosboron szívogatna. Megpróbáltam rátessékelni, de újra csak visszaszállt a kezemre. Azért készítettem olyan képet is, amin a virággal együtt látható.


Május 22.
Ritka orchidea a homokpusztákról

A pókbangó (Ophrys sphegodes) domború mézajka a pók potrohára emlékeztet.
Fokozottan védett.Május 19.
Zsályatenger
gyógynövény
A Bácsai-legelőn, (ami már nem legelő, csak kaszáló) nagy tömegben nyílik a mezei zsálya (Salvia pratensis). Ez is gyógynövény, ha nem is olyan erős, hatású, mint a nemesebb testvére, az orvosi zsálya. Gyógyhatása: vértisztítás, éjszakai izzadás, májpanaszok, légzőszervi betegségek (torok-mandulagyulladás), és ideggyengeség ellen.


Május 18.
Virágcsokor nefelejccsel

Ezt a virágcsokrot a Mosoni-Duna árterében találtam. Szívet lelket gyönyörködtet ez a boglárkás, mocsári nefelejccsel tarkítva. Ez utóbbi, úgy vettem észre, eléggé ritkulóban van. Gyerekkoromban kiterjedt nefelecses mocsárrétekte emlékszem. Persze akkor még minden nagyobb volt körülöttem. Most, hogy nagy lettem, a világ meg valahogy összement. Ezért hajolok le gyakran, sőt, sokszor bele is fekszem, hogy újra megnőjenek az ilyen apró csodák, mint ez a kis nefelejcs.


Május 17.
Ebír
gyógynövény
A csomós ebír (Dactylis glomerata) hatása nagyon is komplex. Részben hánytató, ami révén az állat megszabadul a gyomrát terhelő emészthetetlen vagy toxikus anyagoktól. A benne lévő rostok meggyorsítják a belek perisztaltikus mozgását, így könnyebben tud az állat üríteni is. Antibiotikus, valamint parazita ölő hatású anyagok is találhatók benne, valamint sok vitamin és klorofill. Ha megkóstolunk egy-két szálat, elrágcsálva nem igazán keserű, mondhatni nincs különösebb íze. Néhány szál elrágása hányingert emberben nem okoz, de valóban az emésztést kiválóan serkenti. (forrás: drtihanyi.com).
Egérárpa
Az én kutyám ezt is megtalálja kora tavasszal, de úgy figyeltem meg, hogy az egérárpa (Hordeum murinum) zsenge levelei még vonzóbbak számára. Még most is eszi, ha friss sarjú példányokat talál. Az érett kalász toklásza sajnos néha beragad a lábujjai közé, és agresszíven belefúródik még a bőre alá is. ilyenkor erősen nyalogatja, és onnan venni észre. El kell távolítani, mert nagyobb gondot is okozhat.


Május 16.
Farkasalma
gyógynövény
Ez is kutya-féle elnevezésű növény (Aristolochia clematitis). Most virágzik Szigetköz, ártereiben, ligeterdeiben sokfelé. Itt, a Bácsai-legelőn nagy kiterjedésű állományai vannak.
Ezt a növényt már az antik korban használták szülést segítő anyagként (az aristolochia azt jelenti: jó szülés), de mára már alig használják terápiás célokra. Külsőleg a levél használható sömör, ótvar, ekcéma ellen, valamint nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos testrészek borogatására. A gyökér alkalmas fürdőnek, vagy borogatásra reumás és ízületi bántalmak kezelésére. (forrás: naturportal.hu)
A védett farkasalmalepke tápnövénye is, de a mai bejáráson sajnos egyetlen lepkét sem láttam.

Május 15.
Ebnyelvűfű
gyógynövény
Áprilisban említettem kutya-féle nevű gyógynövényeket. Itt egy újabb, ami elém került a szentjánosi homokpusztákon,  az ebnyelvűfű, vagy orvosi ebnyelvűfű (Cynoglossum officinale).
Ennek a növénynek a gyökerét már a középkorban is felhasználták sebgyógyításra, ezenkívül nyugtató hatása miatt is becsülték, valamint köhögésre vagy gyomor-, illetve bélpanaszokra is alkalmazták. A gyökeret a népi gyógyászatban vérhas, vese- és hólyaghurut ellen, a levelet nehezen gyógyuló sebek kezelésére használták. Mivel a faj mai tudásunk szerint rákkeltő és májkárosító anyagokat tartalmaz, már nem javasolt a használata. (forrás: naturportal.hu)


Nehézszagú gólyaorr - Geranium robertianumMájus 13.
Gólyaorrpázsit
gyógynövény
Az udvar egyik szögletében gyepszerűen elterjedt a nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum), vagy Szent Róbert füve, ahogy Linné elnevezte. Ez is gyógynövény. A házból kilépve, akármerre lépek gyógynövényre lépek (útifű, pitypang, stb.)Nehézszagú gólyaorr - Geranium robertianum
Az alábbi betegségek kezelésében használatos: angina, aranyér, bélgyulladás, bélhurut, bőrbetegség, elfertőződött sebek, fertőzéses gyulladások, fertőzött sebek, gennyes sebek, gyomorbaj, gyomorbetegség, gyomorbetegségek, gyomorhurut, gyomorpanaszok, gyomorproblémák, gyomorrontás, hasmenés, heveny torokgyulladás, kelés, köszvény, mandulagyulladás, orrvérzés, reuma, sebek, tályog, torokgyulladás, vérzéscsillapító, vizelethajtó, ágyi poloska, élősködők, poloskaűző. A középkorban olyan nagyra értékelték, hogy isteni malasztnak is hívták. (forrás: naturportal.hu)Április 30.
A diófánkon zajlik az élet

A fészküket elhagyó fiókáit eteti az örvös galambunk. A fióka a szárnyait rázza, ha enni kér, ekkor az öreg felöklendezi a begyéből az élelmet. Eleinte begytejet, később már darabosat. A cinke is ezen a fán költ, az is etet. A felvétel közben be is jelzett, amikor meglátott.


Április 29.
Ínfű (Ajuga genevensis), a gátoldal dísze
gyógynövény
A Nagy-Duna töltésoldalában szőnyegszerűen virít az ínfű. A hivatalos neve közönséges ínfű, de én ezt a jelzőt se növényre, se állatra nem használom (esetleg emberre). Lehet, hogy gyakori, lehet, hogy országosan elterjedt, de nem közönséges, sőt inkább csodálatos.
Régen gyógyászatra is használták. Külsőleg az egész növény forrázatát lábfürdőként és pakolás formájában sebek, törés, rándulás, ficam és ínszalagszakadás esetén alkalmazták. Teája köhögést csillapító hatású.


Farkasszőlő Április 21.
Farkasszőlő (Paris quadrifolia)
gyógynövény
Felső-Szigetköz ártéri tölgy-kőris ligeterdeiben többfelé megtalálható mérgező növény. Korábban a népi gyógyászatban fertőző betegségek ellen alkalmazták. A homeopátia fejfájás, idegesség, légúti gyulladások ellen használja. Nevezik rókaszőlőnek, meg párizsfűnek is.Április 19.
Havazás áprilisban

Kutya hideg idő lett hirtelen.

Április 18.
Tavaszi legelészés
Kora-tavasszal a sóska kiváló vitaminforrás, és finom is. A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-, és C-vitaminban, gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban, nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, kalóriatartalma mégis elenyésző, flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban is gazdag.
A kutyám is szokott legelni, tavasszal leginkább az ebírt szereti, de más korai szálfüveket is kiválaszt magának, főleg, ha elrontotta a gyomrát. Például ilyenkor, húsvétkor, amikor a nagy zabálások ideje van. Ahogy a népmesékben írva vagyon: „Olyan nagy lakoma volt, hogy még a kutyák is húslevest ittak”. Sok növényt neveztek el kutyafélékkel kapcsolatban: ebszőlő, ebszékfű, kutyabenge, kutyatej, farkasfog, farkasbogyó, farkasszem, farkasszőlő, farkasalma, stb. Ezek nagyrészt veszettül mérgezők, tehát gyógynövényként is használhatók.
Ugye duális világunkban, ami mérgező, az gyógyíthat is. A kés, amellyel hátba szúrhatnak, a sebész kezében gyógyító eszköz. A mágiával ölni lehet, de jóra használva csodás gyógyulások érhetők el vele.


Április 17
Repkénypázsit
gyógynövény
Terjed a repkény az egyik pázsitunkon, amit nem bánok, mert szép, lilás szőnyeg kezd kialakulni. A szebb foltokat fűnyíráskor meghagyom. Nemcsak messziről szép, tömegben, hanem bele feküdve, közelről rácsodálkozva, valami gyönyörűség. Nekem az orchideáknál is jobban tetszik. Azért mert valami nagyobb, attól még nem szebb, csak „mutatósabb”.
A kerekrepkény, más néven földi borostyán, macskatök vagy nádorfű, egy igen gyorsan terjeszkedő, ősi gyógynövény, mely többnyire az egész országban fellelhető. Gyomor- és bélhurutra, köhögésre és hörghurutra javallják. Enyhe vízhajtó tulajdonsága miatt emésztési zavarok ellen is, illetve teakeverékekben epe-, vese-, megbetegedések ellen ajánlják, sőt orvosi feljegyzések szerint vérhányásnál és fövenyesedés (homok a vesében) esetén is kitűnőnek bizonyult. A népi gyógyászat száj-, és sebgyulladásra, bőr- és mirigybajokra, kankóra (tripper) illetve fehérfolyásra is a kerekrepkényt javasolja. Készíthetünk belőle levest, fűszeres, savanykás-kesernyés íze miatt ízesíthetjük vele a körözöttet, vagy használhatjuk burgonyás ételekhez éppúgy, mint fűszervajakhoz keverve vagy köretek készítéséhez. (Forrás: dietetikamindenkinek.hu)


májusi cserebogár (Melolontha melolontha) fotóÁprilis 15.
Rajzanak a csimbókok
A májusi cserebogár három évig él, nagyrészt lárva (pajor) alakban. A harmadik év végén rajzik.
májusi cserebogár (Melolontha melolontha) rajzásdiagramHárom törzse található Magyarországon, mindegyik más-más évben rajzik. Győr környékén mindhárom törzs (V., VI., VII.) rajzik, de nagyobb számban csak az V. törzs. Ezért van itt 3 évente nagy invázió: 2010, 2013, 2016 (lásd diagram).
Gyerekkorunkban de szerettünk szórakozni vele. Cérnát a lábára, és röptetni, meg a lányok hajába rakni. Korán reggel mindig megráztuk a fákat az udvarban, és a tyúkok csak úgy kapkodták össze a lehullott csimbókokat.Április 14.
Végre elkészült nagy művem: a RAMPA
A piramisokkal nem görcsöltek annyit, mint én ezzel az építészeti csodával, de meglett. Jó helye lesz ott a disznóólaknál, a sarokban. Óriási monolitokat is beépítettem (4 emberes) a használaton kívüli beton disznóvályuk felhasználásával. Most már könnyedén aláfekhetek a fűnyíró traktornak. A családtagjaimnak meg megmondtam, ha rám dőlne az egész, kész a szarkofágom, dobnak még rá pár követ, aztán kész az árnyas sírom a körtefa alatt.


Április 8.
Beköltöztek a verebek a fagyalos élő-sövénybe
Napközben ez a társasági életük karvalybiztos színtere. Óriási ricsajt tudnak csapni itt. Éjjelre meg átköltöznek a tuja élő-sövénybe. Esténként meg még lármásabbak. Ilyenkor az egész napi eseményeket kell megvitatni, meg a jobb helyekért is megy a kakaskodás


Április 6.
Mondtam én, hogy lösz eső... Há' lött.


 sároshátú bogár (Opatrum sabulosum)Április 5.
Előjöttek a sároshátú bogarak
... Eső lösz.
Sároshátú bogár (Opatrum sabulosum)

Április 4.
Virágba borult a kis cseresznyefám

Ezen a napon termőre fordulttá avattam. Még meg is áldottam, hogy teremjen jó gyümölcsöket az emberek és a madarak örömére. Ha lesz elég levele, adhat belőle a lepkék hernyóinak is, de a cseresznyelégy nyüveinek próbáljon ellenálni.


Április 3.
A kisalföldi homokpusztákon

Micsoda mennyei érzés, napos tavaszi délután hanyatt feküdni egy távoli réten. Nézni a felhőket, meg érezni a körülvevő élővilág rezgéseit. A pusztai madár, a sordély meg a pacsirta muzsikál, a fejemnél meg a kökörcsin testvér bólogat. Ezek az isteni jelenlét pillanatai.- LAP TETEJÉRE -

©BlogSas - Horváth Gyula János glogja - horvathgyula.eu[kukac]gmail.com